Danas pripremamo?
Za današnji ručak predlažemo vam Sogan dolmu sa Vimar mljevenim mesom!

Sastojci:

500 gr mljevenog Vimar mesa
tri pune šake riže
8-10 manjih glavica luka
vegete
paprike
bibera
5 kašike ulja

Priprema

 1. Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuha na 5-6 minuta.Ne smijete prekuhati luk,inaće će se raspadati. Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamjesimo punjenje.
 2. Dobro zamjesiti mljeveno meso,začine(vegetu,papriku i biber),rizu i ulje. Staviti malo više paprike da bi sos dobio lijepu crvenu boju tokom kuhanja.
 3. Kada se luk ohladi,polako počnemo odvajati slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi.ako se raspadnu nije problem,samo napunite i preklopite,praveći ponovo krug.
  Ovdje nema nikakvih trikova koji bi mogli pomoći,potrebno je sam mirne i nježne ruke i strpljenja.
  Najmanjim središnjim dijelovima se ne zamarajte,ostavite ih kakva jesu.
 4. nježno punite luk sa smjesom i stavljajte u šerpu.Središnjim dijelovima popunimo praznine kao što vidite na slici.tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite svo mijesto.
 5. Pouljite i stavite na ringlu,kada čujete da se počelo peći(1-2 minuta) prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice.Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi,sve dok ne ne setane vode.Kada nestane vode,ponovo je dodati dok ne prekrije,pustitie da ponovo zavrije,smanjiti temperatura na srednju i poklopiti.
  Otprilike se kuha pola sata,no za svaki slučaj,najlakše će te provjeriti tako što će te vidjeti da li je riža u potpunosti kuhana.Ako jeste onda ste gotovi.
 6. Napravite zapršku od dvije kaškice brašna,kaškicu crvene paprike i vode po potrebi.Kaškicom lagano sipajte u sos zapršku,malo mješajući ako treba te pustiti da sos krčka na maloj temeperaturi još 3-5 minuta.
 7. Posuti peršunom i sa malo bibera i poslužiti!

Prijatno!