Danas pripremamo?
Za današnji ručak predlažemo vam Sogan dolmu sa Vimar mljevenim mesom!
Sastojci:
500 gr mljevenog Vimar mesa
tri pune šake riže
8-10 manjih glavica luka
vegete
paprike
bibera
5 kašike ulja
Priprema
- Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuha na 5-6 minuta.Ne smijete prekuhati luk,inaće će se raspadati. Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamjesimo punjenje.
- Dobro zamjesiti mljeveno meso,začine(vegetu,papriku i biber),rizu i ulje. Staviti malo više paprike da bi sos dobio lijepu crvenu boju tokom kuhanja.
- Kada se luk ohladi,polako počnemo odvajati slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi.ako se raspadnu nije problem,samo napunite i preklopite,praveći ponovo krug.
Ovdje nema nikakvih trikova koji bi mogli pomoći,potrebno je sam mirne i nježne ruke i strpljenja.
Najmanjim središnjim dijelovima se ne zamarajte,ostavite ih kakva jesu. - nježno punite luk sa smjesom i stavljajte u šerpu.Središnjim dijelovima popunimo praznine kao što vidite na slici.tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite svo mijesto.
- Pouljite i stavite na ringlu,kada čujete da se počelo peći(1-2 minuta) prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice.Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi,sve dok ne ne setane vode.Kada nestane vode,ponovo je dodati dok ne prekrije,pustitie da ponovo zavrije,smanjiti temperatura na srednju i poklopiti.
Otprilike se kuha pola sata,no za svaki slučaj,najlakše će te provjeriti tako što će te vidjeti da li je riža u potpunosti kuhana.Ako jeste onda ste gotovi. - Napravite zapršku od dvije kaškice brašna,kaškicu crvene paprike i vode po potrebi.Kaškicom lagano sipajte u sos zapršku,malo mješajući ako treba te pustiti da sos krčka na maloj temeperaturi još 3-5 minuta.
- Posuti peršunom i sa malo bibera i poslužiti!
Prijatno!