Danas pripremamo?
Za današnji ručak predlažemo vam punjene paprike sa Vimar mljevenim mesom! 🥰
🔹Sastojci:
(za 8-10 punjenih paprika)
Za nadjev:
850 g Vimar mljevenog mesa
150 g riže
1 jaje
1 veća glavica luka
2 žličice soli
biber prema ukusu
svježeg peršina
1 kašika slatke mljevene paprike
🔹Za umak:
3-4 velike kašike ulja (da pokrije dno lonca u kojem ćete kuhati papriku)
2 velike kašike brašna
1 mali luk prerezan napola
700 ml paradajz sosa
1 kašika koncentrata paradajza
1,5 l vode
2 prstohvata krupne morske soli
2 grančice svježeg celera
i na kraju prstohvat-dva smeđeg šećera
🔸 Priprema:
- Pripremite i očistite paprike tako da im maknete peteljku i izvadite srce sa sjemenkama, pažljivo zarezujući uz samu peteljku kako vam rupa ne bi bila prevelika i kako vam nadjev pri ukuhavanju ne bi ispadao van. U slučaju da vam rupa na gornjem dijelu paprike ispadne malo veća, uvijek je možete zatvoriti ploškicom sirovog krompira ili odrezanom peteljkom od paprike.
- Nasitno isjeckajte luk, zatim ga stavite pržiti na zagrijano ulje. Kad je luk postao lagano staklast, dodajte mu rižu. Ugasite i pustite da se luk i riža ohlade.
- Kad su se luk i riža ohladili, u većoj zdjeli pripremite nadjev, i to tako da izmiješate dobro sve sastojke. Prvo dobro izmiješajte meso, sol, papar, sjeckani peršin i jaje, potom dodajte rižu i luk. Sve dobro izmiješajte vilicom ili rukama (ne gnječite previše kako bi meso ostalo rastresito).
- Napravljenim nadjevom napunite paprike, ali ne sasvim do kraja kako bi meso i riža tokom kuhanja imali mjesta za rast i kako vam paprike ne bi popucale. Ako vam slučajno ostane viška nadjeva, napravite nekoliko ćufti i skuhajte ih zajedno s paprikama.
- Napravite umak: na ulju popržite 2 velike kašike brašna s dvije polovice male glavice luka ili nekoliko kriški luka. Kad sve fino zamiriše, dodajte paradajz sos, promiješajte i zalijte hladnom vodom stalno miješajući. Dodajte i dva prstohvata krupne morske soli te pustite da umak zavrije na laganoj vatri.
- U umak dodajte napunjene paprike, dvije grančice svježeg celera, poklopite i pustite da se kuha na tihoj vatri najmanje 90 minuta (pa i duže do 2 sata).
- Poslužite uz pire-krumpir ili slani krumpir s maslacem i peršinom.
Prijatno🍽