Danas pripremamo?

Za današnji ručak predlažemo vam punjene paprike sa Vimar mljevenim mesom! 🥰

🔹Sastojci:
(za 8-10 punjenih paprika)
Za nadjev:
850 g Vimar mljevenog mesa
150 g riže
1 jaje
1 veća glavica luka
2 žličice soli
biber prema ukusu
svježeg peršina
1 kašika slatke mljevene paprike
🔹Za umak:
3-4 velike kašike ulja (da pokrije dno lonca u kojem ćete kuhati papriku)
2 velike kašike brašna
1 mali luk prerezan napola
700 ml paradajz sosa
1 kašika koncentrata paradajza
1,5 l vode
2 prstohvata krupne morske soli
2 grančice svježeg celera
i na kraju prstohvat-dva smeđeg šećera


🔸 Priprema:

  1. Pripremite i očistite paprike tako da im maknete peteljku i izvadite srce sa sjemenkama, pažljivo zarezujući uz samu peteljku kako vam rupa ne bi bila prevelika i kako vam nadjev pri ukuhavanju ne bi ispadao van. U slučaju da vam rupa na gornjem dijelu paprike ispadne malo veća, uvijek je možete zatvoriti ploškicom sirovog krompira ili odrezanom peteljkom od paprike.
  2. Nasitno isjeckajte luk, zatim ga stavite pržiti na zagrijano ulje. Kad je luk postao lagano staklast, dodajte mu rižu. Ugasite i pustite da se luk i riža ohlade.
  3. Kad su se luk i riža ohladili, u većoj zdjeli pripremite nadjev, i to tako da izmiješate dobro sve sastojke. Prvo dobro izmiješajte meso, sol, papar, sjeckani peršin i jaje, potom dodajte rižu i luk. Sve dobro izmiješajte vilicom ili rukama (ne gnječite previše kako bi meso ostalo rastresito).
  4. Napravljenim nadjevom napunite paprike, ali ne sasvim do kraja kako bi meso i riža tokom kuhanja imali mjesta za rast i kako vam paprike ne bi popucale. Ako vam slučajno ostane viška nadjeva, napravite nekoliko ćufti i skuhajte ih zajedno s paprikama.
  5. Napravite umak: na ulju popržite 2 velike kašike brašna s dvije polovice male glavice luka ili nekoliko kriški luka. Kad sve fino zamiriše, dodajte paradajz sos, promiješajte i zalijte hladnom vodom stalno miješajući. Dodajte i dva prstohvata krupne morske soli te pustite da umak zavrije na laganoj vatri.
  6. U umak dodajte napunjene paprike, dvije grančice svježeg celera, poklopite i pustite da se kuha na tihoj vatri najmanje 90 minuta (pa i duže do 2 sata).
  7. Poslužite uz pire-krumpir ili slani krumpir s maslacem i peršinom.

    Prijatno🍽