Sastojci:
- 2 pakovanja Vimar faširanog mesa (800 g)
- 1 velika glavica kupusa
- 1 – 2 glavice luka
- 2-3 cesna bijelog luka
- 1 kasikica slatke mljevene paprike
- 100 – 150g rize
- 40-50g brasna
- 1 jaje
- persin, ulje
Priprema:
Nasjeckamo luk i stavimo ga da se pirja, a za to vrijeme nasjeckamo bijeli luk. Bijeli luk kratko popržimo s lukom. Začinimo meso solju i biberom i dodamo opranu rižu. Dodamo mljevenu crvenu papriku, jaje i prstohvat peršuna. Izmiješamo smjesu da se začini ujedine. Dodamo poprženi luk i bijelu luk. Ponovo izmiješamo nadjev.
Odvojimo listove kupusa koje napunimo nadjevom. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isperemo pod vodom. Sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu.
Ostatak kupusa narežemo na tanke rezance koji će nam poslužiti kao podloga, da se sarma ne primi za dno. Sarme položimo u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih. Dodamo crvenu papriku te podlijemo vodom da prekrije sarme. Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru te kuhamo još cca. 2 – 2,5 sata.
Kada je sarma gotova, radimo zapršku. U posebnoj tavici na vrelo ulje dodamo brašno koje stalno miješamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku i kratko popržimo. Dodamo hladne vode (i malo pirea od paradajza po želji) te kuhamo još par trenutaka, zatim zapršku prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.
Uz sarmu od kiselog kupusa izvrsno pase vrhnje preko sarmi, a pire krompir sa strane.