The Blog

Za današnji ručak mi vam predlažemo lazanje sa Vimar faširanim mesom.

🔹Potrebni sastojci:

🔹CRVENI SOS

malo maslinovog ulja
1 veći luk
4 čehna bijelog luka
100 gr narendane mrkve
250 gr Vimar faširanog mesa
1 tegla sosa od paradajza
Vegete i po ukusu malo peršunovog lista – sitno isjeckanog.

🔹BIJELI SOS (BEŠAMEL)

4 kašike ulja
3 kakašike putera
2 kašike brašna
3 šolje mlijeka ili više ako treba
soli
300 gr narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj).

🔸Priprema:

  1. U većoj šerpi, propržiti crni i bijeli luk. Dodati Vimar faširano meso i mrkvu i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuhati na laganoj vatri oko pola sata.

2. Za bijeli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mlijeko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.

3.U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red bijelog sosa pa tijesto i red crvenog sosa. Nasjeći svježi Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom bijelog sosa. Na sami vrh treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da bijeli sos nebi izgorio. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni.

Buon appetito!🍽

bs_BABosnian
en_GBEnglish bs_BABosnian