The Blog

Danas kuhamo? 🥰
Za današnji ručak predlažemo vam burek sa Vimar mljevenim mesom.

🔸️ Sastojci za jufku bureka:
1 kg grama brašna
1 kašika soli
1 do 2 kašike ulja
3-4 dcl obične vode

🔸️ Sastojci za nadjev bureka:
1 kg Vimar mljevenog mesa
2 manje glavice crvenog luka
1 dcl vode
sol i biber po želji

🔹️ Priprema nadjeva:
Mljeveno meso stavite u dublju posudu, dodajte joj sitno nasjeckani crveni luk, prstohvat soli i dosta bibera, pa sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju dodajte 1 dcl vode da malo ‘opustite’ smjesu.

🔹️ Priprema jufke:

  1. Sve sastojke za jufku stavite u zdjelu i zamijesite. Izrađujte jufku rukama sve dok se ne prestane lijepiti za površinu posude u kojoj se nalazi.
  2. Jufku podijeliti na tri dijela. Na platnenom stolnjaku prvo malo razvucite svaku kuglicu jufke valjkom, a onda rukama počnite razvlačiti.
  3. Povlačite jufku od sredine prema rubu stola, premažite uljem i ostavite da se tako odmara oko sat vremena. Jufka bi trebala biti razvučena tako da je gotovo ‘prozirna’.
  4. Nejednake krajeve jufke odrežite, prepolovite po dužoj strani, a uljem premažite površinu. Na polovice jufke stavite nadjev, zarolajte i stavite u lim za pečenje koje ste premazali uljem.
  5. Vrh bureka premažite uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 220 °C oko 45 minuta.

Prijatno! 🍽

bs_BABosnian
en_GBEnglish bs_BABosnian