The Blog

Sastojci:

  • 2 pakovanja Vimar faširanog mesa (800 g)
  • 1 velika glavica kupusa
  • 1 – 2 glavice luka
  • 2-3 cesna bijelog luka
  • 1 kasikica slatke mljevene paprike
  • 100 – 150g rize
  • 40-50g brasna
  • 1 jaje
  • persin, ulje

Priprema:

Nasjeckamo luk i stavimo ga da se pirja, a za to vrijeme nasjeckamo bijeli luk. Bijeli luk kratko popržimo s lukom. Začinimo meso solju i biberom i dodamo opranu rižu. Dodamo mljevenu crvenu papriku, jaje i prstohvat peršuna. Izmiješamo smjesu da se začini ujedine. Dodamo poprženi luk i bijelu luk. Ponovo izmiješamo nadjev.

Odvojimo listove kupusa koje napunimo nadjevom. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isperemo pod vodom. Sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu.

Ostatak kupusa narežemo na tanke rezance koji će nam poslužiti kao podloga, da se sarma ne primi za dno. Sarme položimo  u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih. Dodamo crvenu papriku te podlijemo vodom da prekrije sarme. Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru te kuhamo još cca. 2 – 2,5 sata.

Kada je sarma gotova, radimo zapršku. U posebnoj tavici na vrelo ulje dodamo brašno koje stalno miješamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku i kratko popržimo. Dodamo hladne vode (i malo pirea od paradajza po želji) te kuhamo još par trenutaka, zatim zapršku prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.

Uz sarmu od kiselog kupusa izvrsno pase vrhnje preko sarmi, a pire krompir  sa strane.

bs_BABosnian
en_GBEnglish bs_BABosnian