The Blog

Sastojci

  • 800g junećeg mesa(može od flama. tko ne smije masno može i šnicla)
  • 3 mrkve
  • 6 manjih krompira
  • 7 česni bijelog luka
  • pola lancica bamije
  • biber u zrnu, mljeveni biber
  • vegeta, crvena paprika
  • 1 kašika sirćeta
  • od povrća (može sve, luk, kupus, patlidžani, mahuna, paradajz, svega po malo…)

Priprema

Prvo sve povrće isjeckati (luk na veće kriške). Meso isjecati na veće komade. Uzeti lonac ili dublju šerpu , a užu i redati meso, luk, povrće, vegete, biber i opet, meso luk, bijeli luk, krompir cio ili veće komade. Zatim povrće, vegetu, biber i opet, dok god imate povrća i mesa. Završite mesom i posoliti. Bamiju ne stavljati sada jer bude brzo gotova. Krompira isto stavljamo koliko ima osoba, cijelih i manjih. Odozgo staviti crvene paprike, paradajza i malu kaškicu sirćeta. Dodati vode toliko da se malo prekrije to sve. Koje zrno bibera i uzeti alu folije, ili pergament papir i jelo podvezati (nije loše foliju malo izbockati viljuškom). Jelo mora se kuhati u svojoj pari, nema miješanja niti dolijevanja vode. Lonac se može kuhati na šporetu i smanjiti na malo da se krčka 4 sata. Zadnji sat stavljamo bamiju, koju smo prokuhali u vodi i malo sirćeta.
Na kraju sklonimo sa šporeta. Kad se malo ohladi jedemo. Kad se vadi ne miješa se nego vadi se postepeno.
Napomena u sastav lonca ide povrće, ali ono se ne daje u gramima, jer ono ide svega po malo (po želji), znači po šakicu. Ono sto čini srž lonca su lukovi i meso, to mu daje okus i pikantnost, naravno sa dosta bibera.

Prijatno!

bs_BABosnian
en_GBEnglish bs_BABosnian